Monday 10 June 2013

Mökkilöytöjä

Mökillä on aikaa sitten otettu modernimmat puutarhakalusteet käyttöön. Nämä sai ilomielin viedä.






Jugend-tyyliset takkavälineet.

Kun kesä saapuu, alkaa myös mökkeilykausi. Monilla saattaa olla käytössä isovanhempien kanssa yhteinen tai heidän käytöstään jäänyt mökki. Usein ne on rakennettu joskus 1950-1960-luvuilla, jolloin suomalainen kesämökkikulttuuri koki todellisen boomin. Kesämökki on monille ollut se paikka, johon kuskataan vanhat käytetyt tavarat ja muodista menneet rojut. Siellä nämä rojut, jotka usein saattavat olla isovanhempiemme lapsuuden ajoilta 1900-luvun alkupuolelta, taas kulkeutuvat vähempiarvoisiin nurkkiin, komeroihin ja vinteille pölyttymään. 



Kannattaa ainakin etsiä ja katsoa. Minun suvussani ei kukaan ole valittanut, kun olen "aarteina" kuskannut mökiltä pois tavaraa, joka on ollut käyttämättömänä puoli vuosisataa, ja ottanut ne käyttöön omassa kodissa. Olemme onnistuneet haalimaan 1920-luvun taloomme huomattavan määrän ajanmukaista sisustusta, vielä oman suvun käytössä ollutta tavaraa, tällä tavoin. Kun kyse ei ole hopeasta tai kristallista, vaan arkisista käyttöesineistä, muut suvun jäsenet harvoin näkevät niitä arvokkaina. Eivätkä ne edes välttämättä aina kuulu sinne mökille. Jos kyseessä on mökiksi muutettu vanha talo maalla, on asia eri. Silloin esineet ovat parhaimmillaan omassa ympäristössään säilytettyinä.


Tänä keväänä silmiini osui kuparinen kahvipannu joka seisoi ruosteisen häkkyrän päällä. Kuparipannut ovat ennen vanhaan olleet emäntien statussymboleita, joita pidettiin kunniapaikalla keittiössä. Tämä pannu osoittautui erikoisemmaksi jugend-malliksi ja sen jalusta parin tunnin teräsharjauksen ja pintakäsittelyn jälkeen todella upeaksi kansallisromanttiseksi taontatyöksi, jota voi käyttää minkä tahansa pannun tai padan alusena. Kuparisiin kahvipannuihin taas liittyy terveysriskejä, joten itse kahvipannu ei tule käyttöön vaan se pääsee kunniapaikalle keittiön kaapin päälle muistuttamaan isoäitiemme jaheidän äitiensä emännyysajoista. Näin nurkkiin ja komeroiden pohjukoille päätyneet ”vanhat rojut” voivat päästä takaisin kunniapaikoille.

"Ruosteinen häkkyrä" paljastui upeaksi taidekäsityöksi!

Tätä uusbarokkista kahviastiastoa olen löytänyt molempien mummojeni mökeiltä.


No comments:

Post a Comment