Tuesday, 3 September 2013

Syyslämmitys käyntiin
Kun elokuu on ohitettu alkavat jo yöt olla koleita, ja joskus päivätkin. Savupiipuista alkaa leijailla savua muinakin aikoina kuin lauantai-iltaisin. Vaikka ei olisikaan kylmä, voi silti olla hyvä alkaa kesätauon jälkeen pikkuhiljaa lämmitellä uuneja. Tähän aikaan vuodesta on nimittäin myös kosteaa, ja tulisijojen käyttö sekä kuivattaa sisäilmaa että parantaa ilmanvaihtoa. Kesän yli kylmillään seisseiden tulisijojen ”uudelleenkäynnistäminen” on kuitenkin usein hieman vaikeampaa kuin luulisi. Yleisin ongelma on sisäänsavuttaminen. Vaikka aluksi lähtisi hyvin palamaan, tunkee savu pian joka raosta läpi sisään, eikä sitä saa loppumaan millään. Pahimmillaan pesä on jo täynnä palavia puita.

Tällainen sisäänsavuttaminen johtuu yleensä siitä että myös piiput ja hormit ovat tauon jälkeen kylmillään. Lämmin ilma ja savukaasut eivät ole virranneet niiden läpi pitkään aikaan, vaan ilma on jäänyt seisomaan. Kylmä ilma ikäänkuin muodostaa tupan piippuun. 

Yksinkertainen varokeino välttää sisäänsavutus on polttaa nuohousluukuissa sanomalehtipaperia ennenkuin alkaa polttaa puita varsinaisessa pesässä. Nuohousluukut ovat niitä pieniä neliskanttisia tai useammin pyöreitä luukkuja, usein uunien alareunoissa mutta voi niitä olla muuallakin. Pellit avataan ja nuohousluukkuun laitetaan sanomalehtipaperia, sivu kerrallaan ja sytytetään palamaan. Sitten toinen ja vielä kolmas perään. Huomaa että ensimmäisten paperien kohdalla savu ikäänkuin ihmettelee että mihin sitä menisi. Kun on polttanut riittävän monta sivua, paperi sanoo vuh vaan ja katoaa kytevänä ylös piippuun. Tässäkin vaiheessa kannattaa vielä jatkaa polttamista. Kokonainen sanomalehti saa palaa ennekuin virtaus on varmasti hyvä ja voi alkaa polttaa puita. Tässä vaiheessa piippuun menevän ilmavirran pitäisi olla niin voimakas että se tuntuu tulipesässä selvästi kädellä. 

Lämmittäminen kannattaa myös aloittaa pikkuhiljaa, pienillä tulilla - ettei tule säröja uuneihin, jos niitä kylmiltään äkkiä lämmitetään liian kuumiksi. Poltetaan siis pienempiä puumääriä aluksi. Etenkin rapattuihin uuneihin tulee helposti pintaan halkeamia jos lämmitetään liian äkkiä. Hyvää alkavaa lämmityskautta!

1. Polta nuohousluukussa koko sanomalehti sivu kerrallaan.

2. Veto alkaa olla hyvä kun palavat lehdet imeytyvät hormiin.

3. Kokeile kädellä jos tulipesässä tuntuu vetoa.


No comments:

Post a Comment