Friday, 10 May 2013

Simaa muunnelmineen



Vuohenputki tiedetään syötäväksi ja terveelliseksi - mutta miten sitä käyttäisi?

Vapun tienoolla tulee laitettua simaa satsi, ja pian toinenkin. Simaa on helppo tehdä, se on hyvää ja virkistävää. Mutta miksi simanteon pitää keskittyä vain vappuun? Siitähän saisi hyvää ja virkistävää janojuomaa vaikka koko kesäksi, eikä tarvitse raahata kalliita ja lisäaineilla täytettyjä virvoitusjuomia marketista. Mieluummin sitä antaa lapsillekin itse tekemää juomaa, jonka sisällön tietää tarkasti. Samalla lapset oppivat että juomien itse tekeminen on tavallista ja luonnollista puuhaa.

Makuun tietysti kyllästyy, mutta simasta voisi kehittää loputtomasti variaatioita. Yhden hyvän tarjosi minulle Päivi Lehtosen juuri julkaisema Kotipuutarhan keittokirja: vuohenputki-nokkossima! Vuohenputkeahan ovat aika monet puutarhat pullollaan. Se kuuluu hankalimpiin rikkaruohoihimme. Nykyään useimmat tietävät että vuohenputki on syötävä, ja melko terveellinenkin - mutta miten sitä käyttäisi? Perussimaan lisätään alkuvaiheessa nesteeseen lillumaan reilu satsi vuohenputken ja nokkosen nuoria lehtiä. Tarkan reseptin löytää kirjasta. Ensimmäisessä omassa satsissani tuntuu että yrttien maku jää turhankin miedoksi, joten täytyy varmaan lisätä vuohenputken määrää seuraavaan.

Hyvää juomaa rikkaruohoista - kippis!


No comments:

Post a Comment