Sunday 22 December 2013

Vanhoja hyviä tapoja säästää lämmityksessä





Oven sulkeminen estää vetoa ja lämmön karkailua.
 Näin joulun alla on viimeistään aika tehdä talolle talvea varten pienet lämpöä säästävät toimenpiteet. 

Muistan, kuinka ärsyttävää oli lapsena kun vanhemmat ja isovanhemmat olivat jatkuvasti käskemässä että ”laita ovi kiinni perässäsi!” Nyt aikuisena vetoisan puutalon asukkaana ymmärrän kuinka oikeassa he olivat. Luulen että aika moni sukupolveni edustaja on kokenut jatkuvat ovien sulkemismuistutukset ärsyttävinä, nykyään kun ei taloihin pahemmin edes tehdä ovia, vaan suositaan ”avoimia tilaratkaisuja”. Ovien sulkeminen olisi kuitenkin helpoin ja halvin tapa pitää kylmä poissa ja lämpö oikeissa huoneissa. 



Laatikot imeltyvät ja taikinat nousevat parhaiten kun on lämmintä ja vedotonta.
Vanhastaan talot suunniteltiin niin, että eri huoneissa oli eri lämpöistä. Kun ovet ovat kiinni, lämpö pysyy siellä missä sen pitääkin. Avoimessa tilassa lämpö taas karkaa sinne missä sitä ei tarvita – yleensä katonrajaan. Sisäänkäynnin rajaaminen kylmillä ja puolikylmillä tiloilla on ekologinen ja järkevä tapa, joka on useimmilta nykyään unohtunut. Niistä saa myös lisää kylmäsäilytystilaa keväisin ja syksyisin. 

Toinen tapa, hieman vaivalloisempi, mutta silti helppo ja varsin edullinen verrattuna ikkunaremonttiin tai lisäeristykseen, on ikkunaliimapaperin käyttö talvisin. Oikean mittaiseksi leikattu liimapaperi kostutetaan, annetaan kostua pari minuuttia ja liisteröidään sitten ikkunanpokien välisiin rakoihin (vain sisäpuolella). Ennen liimausta on hyvä vielä tiivistää leveimpiä rakoja vaikka kangasriekaleilla. Valkoisissa pokissa paperi on siistin näköinen. Samalla säästyvät vanhat kauniit ikkunat. Itse jätän kuitenkin aina jonkun ikkunan myös paperoimatta - ettei sisäilmasta tulisi liian tiivistä. Silloin esimerkiksi tulisijat voivat helposti savuttaa ja ilmanlaatu heikkenee muutenkin.

Joulukuun alussa oli talven ensimmäinen todella kylmä päivä. Tullessani töistä sisälämpötila oli hieman päälle 16 astetta, mikä menee jo mukavuusalueen alapuolelle. Lämmittämällä kaakeliuunin, sulkemalla ovet ja liimaamalla paperit ikkunoihin sain illan aikana lämpötilan nostettua yli 20 asteeseen.  Sanoisin että ikkunaliimapaperi nosti lämpötilaa asteella, ovien sulkeminen asteella ja uunin lämmitys kahdella. Jos jokainen aste säästää lämmityskuluissa 5%, saadaan näillä toimenpiteillä jo 20%. Villasukat säästävät vielä asteen lisää. 

Aluksi tiivistetään pokien välit kangasriekaleilla.
Kostutetut liimapaperit painetaan kiinni sormella.




















Lopuksi paperit painellaan kostealla rätillä tiiviisti kiinni.















No comments:

Post a Comment